Een tocht door de geschiedenis van Hoogeveen

Spoor van verhalen

Vrijwilligers van de Verhalenwerf hebben voor de komende maanden een bijzondere fietstocht samengesteld langs de vroegere EDS- en DSM-tramlijnen. Je krijgt een beeld van de vervoershistorie van Hoogeveen. De route staat in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant in de rubriek Mijn Streek van zaterdag 13 juni 2020 (pag. 34, 35).

Wil je de tramroutes in en rond Hoogeveen fietsen onder begeleiding van een gids?

De fietsroutes beginnen in de Verhalenwerf in de Bibliotheek van Hoogeveen. Daar zie je dan midden in de tentoonstelling Spoor van Verhalen een korte video en een diavoorstelling hoe de twee tramlijnen van de EDS en DSM liepen en langs welke markante gebouwen ze kwamen. Daarna ga je onder begeleiding van gidsen Jan Pol en Serge Vinkenvleugel op de fiets op pad letterlijk over de oude tramlijnen. Met grote foto’s bij de hand om plekken van vroeger te herkennen. Na afloop kun je de tijdelijke tentoonstelling Spoor van Verhalen in de Bibliotheek bezoeken. Let op: Bij de lange fietstochten is er geen mogelijkheid om de expositie in de bibliotheek na afloop te bekijken. Je kunt de tentoonstelling op eigen gelegenheid op een ander tijdstip bezoeken.

Er zijn drie routes:

Route 1

Een (kort) rondje Hoogeveen over delen van beide tramlijnen, ongeveer 10 km (ruim 1,5 uur).

Route 2

Van Hoogeveen naar Hollandscheveld, Noordscheschut, Nieuweroord en terug, ruim 25 km (4 uur). Deze lange route is de mooiste!

Route 3

Een tussenvorm tussen de lange en korte route, bijvoorbeeld Hoogeveen - Hollandscheveld v.v. of Hoogeveen - Nieuweroord v.v. is op aanvraag ook mogelijk (alleen voor groepen).

Wanneer?

De tocht wordt gehouden op 12 september om 13.00 uur.

Overleg mogelijk op aanvraag voor groepen vanaf minimaal 5 personen.

Je moet je eigen fiets mee brengen. Je kunt in Hoogeveen op meerdere plekken fietsen huren, onder meer op het treinstation.

Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling Spoor van Verhalen:

Spoor van verhalen

Meedoen is gratis! Je ontvangt bovendien een lekker kopje koffie/thee.

Waar?

Startpunt: Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27.

Aanmelden

Stuur een mail naar secr@bibliotheekhoogeveen.nl. Vermeld de gewenste datum in je bericht met het routenummer.

De data met gids gaan alleen door bij voldoende belangstelling.

Lees het artikel in de krant

tram